Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bemutatkozás

A Balassi Intézet a határontúli magyar kultúra magyarországi és az egyetemes magyar kultúra külföldi bemutatásáért felel. Elsődleges célja a nemzeti kulturális örökség megőrzése és széles körű megismertetése, a kulturális diplomáciai kapcsolatok ápolása, a magyar nyelvoktatás, valamint a programok által a magyar kultúra és társadalom sokszínűségének bemutatása. A Balassi Intézet Magyarország kulturális diplomáciájának alakításában és céljainak megvalósításában kap kiemelt szerepet. Magyarország kulturális politikájának egyik fő célkitűzése a modernizáció, a versenyképesség fejlesztése. Vonatkozik ez a kultúrára, a kulturális infrastruktúrára is. 

A magyar kultúra sokszínűségét hangsúlyozva, a Ljubljanai Magyar Kulturális Központ mint a Balassi Intézet egyik külföldönműködő magyar kulturális intézete olyan programokat rendezését támogatja, amelyek reflektorfénybe helyezik a magyar kortárs és klasszikus művészetet. Az intézet arra törekszik, hogy felkeltse a ljubljanai közönség figyelmét a folyamatosan újuló, ám ugyanakkor hagyomány őrző magyar kultúra iránt, és ösztönözze a magyarok és a szlovénok közötti együttműködést. A Ljubljanai Magyar Kulturális Központ egyben fontos szerepet igyekszik betölteni a Szlovéniában élő magyar közösségek életében is, a Ljubljanai Magyar Nagykövetséggel szoros együttműködésben. 

A Ljubljanai Magyar Kulturális Központ 2016 január óta működik a Barvarska Steza 8, Ljubljana, 1000 cím alatt.

A Ljubljanai Magyar Kulturális Központ négy rendszeres program sorozattal indult el; irodalmiesttel, filmklubbal, gyerekprogramokkal és magyarnyelvi bevezető tanfolyammal. Elsődleges profilja különböző kulturális események rendezése: ide tartoznak a kiállítások, klasszikus és könnyűzenei koncertek, előadások, konferenciák és vitaestek, illetve 2016 második felétől a magyar nyelvtanfolyamok is. Működési profiljába a magyar művészet képviselete mellett a Szlovéniában népszerű sport, egészséges életmód, kulturális-gazdasági kapcsolatok ápolása is beletartozik.

Az Intézet számos szlovén partnerrel működik együtt, több nemzeti és/vagy kimondottan szlovén érdekeltségű projektben vesz reszt, mint például a PhotoMagic, a Summer Festival in Ljubljana Old Town (Ljubljanai Nyári Zene iFesztivál), vagy a Liffe (nemzetközi filmfesztivál). 

A Ljubljanai Magyar Kulturális Központ Facebook oldala mindig a legfrissebb információt tartalmazza saját rendezvényeinkről, ahol a programokra egy kattintással be lehet jelentkezni. A LIKE-olóink friss információt kapnak a szlovéniai magyar vonatkozású programokról és a magyarországi kulturális és turisztikai érdekesességekről.