Június 11., hétfő, 12:00, Balassi Intézet

A tavasszal Ljubljanában rendezett Big Építészeti Fesztiválon találkozott dr. Miloš Florijančič, a Ljubljanai Egyetem Építészeti Karának tanára és dr. Borsos András, a Magyar Építőművészek Szövetségének titkára. A találkozás során felmerült egy közös előadás megszervezésének az ötlete, ahol a fiatal szlovén és magyar építészek projektjeit mutatnák be az érdeklődő közönségnek. A szavakat tett követte, így aki eljön a Balassi Intézetbe június 11-én délben, mindent megtudhat a szlovén és magyar kortárs építészet legújabb trendjeiről. A két szakember beszélgetése előtt bemutat egy-egy fiatal építészekkel szervezett friss projektet is, amelyek további inspirációt jelenthetnek a jelenlevők számára. A projektek leírása az alábbiakban található.

 

ÚJ TÖRTÉNETEK KERETE – A ljubljanai Tomšičeva utca 12 alatti villa felújításának módozatai

 

A Tomšičeva utca 12 alatti polgári villa Ljubljana kulturális központjában található – a felújított Opera, a Nemzeti Múzeum és a Modern Galéria szomszédságában. A villa kertje északi oldalról érintkezik a Cankarjeva utcával, a legfontosabb városi sétálóutcával, amely a városközpontot egyik oldalon a Čopova utcával, a másik oldalon pedig a Jakopičeva sétánnyal meghosszabbodva a Tivoli parkkal köti össze. 1957 óta az épületben található a Szlovén Írószövetség és a Szlovén PEN Központ székhelye, első emeletén pedig 1967 óta működik a Kulturális Munkások Klubja, amely Pen Klub étteremként is ismert. A villa a környezetét tekintve tehát megfelelő funkcióval rendelkezik. Ahhoz, hogy ismét megújuljon, és legszebb fényében tündököljön, hogy vonzó legyen a hazai és külföldi látogatók számára, meg kell felelnie a jelenkor igényeinek.

Az építésére és első lakóira vonatkozóan nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A szóban forgó, a városközpont közvetlen közelében elhelyezkedő városrész kialakítása a 19. század harmadik negyede előtt nem volt elég átgondolt. A 19. század végén a kranji építővállalat az 1876-ban készült városrendezési terv alapján átépítette a negyedet. A városnegyed gazdag, levegős és fasorokkal díszített utcáinak és kiváló minőségű épületeinek köszönhetően a város egyik legelegánsabb részének számított. Az egymásra merőleges kialakítású utcák között keletkező építési telkeken a már említett cég épített bérházakat illetve két önálló családi házat. A két hasonló épület, amelyek egy kiterjedt kert közepén álltak, az ú.n. Piccoli-villa (amely az Opera mai melléképületének helyén állott) illetve a Tomšičeva utca 12 alatti villa volt. Ahogy már írtuk, az első bérlőkről illetve tulajdonosokról nincsenek adatok, ezért a Tomšičeva utcai villát többször is átnevezték, és gyakran Ebenspanger-villának is hívták Oskar Ebenspanger kereskedő, a villa tulajdonosa után, aki 1932-ben az épületet felújíttatta. 

A 2. világháború alatt, 1943-ban a villát lefoglalták a németek, és az SS katonai orvosait helyezték el benne. Az Ebenspanger család leszármazottjának visszatérése és a felszabadulás után a villát nem államosították, hanem bérbe adták a Szlovén Szocialista Köztársaság kormányának. Így először Boris Kidrič, szlovén miniszterelnök, utána pedig Boris Ziherl kulturális miniszter lakott benne, 1957-től pedig a Szlovén Írószövetség használta. A villa tehát a kulturális, politikai és gazdasági elit fontos találkozóhelye és klubja lett.

Ma a Tomšičeva utca 12 alatti villáról nehéz azt állítani, hogy gazdag kulturális események középpontja lenne. Az idő vasfoga megviselte, illetve a mai társadalom igényei mások, mint a villa építésének idejében. Alaposan át kell gondolni, hogyan őrizzük meg és hangsúlyozzuk ki a múlt jelen levő értékeit, ugyanakkor hogyan érjük el, hogy az épület és az Írószövetség kulturális tartalmai a közönség számára elérhető módon a mai idők szellemében újuljanak meg.

A ljubljanai építészkar hallgatóinak egy csoportja dr. Miloš Florijančič professzor, Mina Hiršman és Katja Aljaž irányítása alatt a 2017-18-as tanév őszi szemeszterében 5 projektet készített, amelyek a Tomšičeva utca 12 alatti villa és kert felújításának különböző módozataira vonatkozó tanulmányait mutatják be. A projektek februárban kerültek bemutatásra a Szlovén Írószövetség nyitott napjának programjában egy kiállítás keretében.

asist. Mina Hiršman m.i.a.

 

A VISEGRÁDI NÉGYEK CSALÁDI HÁZAI VÁNDORKIÁLLÍTÁS

 

A Magyar Építőművészek Szövetsége 2008 óta minden évben rendez egy vándorkiállítást „V4 családi házak” címmel, amely bemutatja az erős közép-európai szakmai együttműködést. 2017-ben már a tízedik alkalommal került sor a vándorkiállítás megszervezésére. A projekt célja, hogy a V4-es országokban épült családi házak legjobbjait mutassa be, és hasonlítsa össze ezeket az épületeket, amelyek számos hasonlósággal rendelkeznek, de a kultúrából és környezetből adódó különbözőségek is megfigyelhetőek bennük. A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ), a Lengyel Építészek Szövetsége (SARP), a Szlovák Építészek Szövetsége (SAS), a Prágai CTU Építészeti Kar, a Prágai Műszaki Egyetem Építészeti Kara, a Kassai Műszaki Egyetem Építészeti Intézete és a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézete együttműködésével a kiállítás betekintést ad a családi házépítés aktuális szellemi és fizikai környezetébe a régióban. Az együttműködő országok építészszövetségei a legversenyképesebb projekteket mutatják be. A magyar családi házakat az Év háza díj Kuratóriuma választja ki. A Kuratórium tagjai: Krizsán András DLA elnök, Nagy Csaba MÉSZ elnökségi tag és Nagy Iván. A vándorkiállítás állomásai: Budapest, Pécs, Brünn, Prága, Varsó, Krakkó, Kassa, Pozsony. Az itt látható anyag nemcsak határokon átnyúló kitekintést ad, de reméljük meg is erősíti a partnerek együttműködését. A program kurátora dr. Borsos András.

 

Honlap: http://v4.meszorg.hu.