Magyarország a díszvendég a Szlovén Könyvvásáron
A huszadik század eleji Magyarországon feljegyezték Karinthy Frigyes íróról, hogy pénz híján egyszer készülő művének lapjaival fizetett a kávéházban. Az anekdota arról már nem szól, hogy mi lett a füzetből kitépett lapok sorsa, de az biztos, hogy a különleges valuta nem forradalmasította a közgazdaságtant. A pincér nem tudott belőle venni se új cipőt, se egy deci bort, mégis elfogadta a teleírt papírt a híres írótól fizetség gyanánt. Mi lett volna, ha az új fizetőeszköz gyökeret ver? Milyen lenne, mondjuk, Nádas Péter, a Szlovén Könyvvásár magyar díszvendégének árfolyama? Mondatait jól öltözött, divatos öltönyben feszítő üzletemberek lesnék. Latolgatnák, mennyit ér a huszonegyedik század egyik legnagyobb prózai teljesítményének, a „Párhuzamos történetek” egy-egy lapja. Kész aranybánya lenne. És Márai Sándor ”Füves könyve” legalább olyan jó befektetés lenne, mint valamelyik feltörekvő ország állampapírja. 

Könyveit minden házigazda olyan büszkén mutogatná vendégeinek, mint amilyen büszkén meséli most, hol nyaralt legutóbb, mit látott, vagy legalábbis mit fényképezett le.

Vörös István mélyen intellektuális verseit és Orcsik Roland erős sorait páncélszekrények mélye rejtené. Tolnai Ottó, az Adria azúrjának költője csak a legtehetősebbek kiváltsága lenne, Karácsonyra minden gyerek Tittel Kinga „Mesélő Budapest” című, rejtélyekkel és csodákkal teli könyvét kérné mobiltelefon helyett.

A feketepiacon komoly árfolyama lenne Kondor Vilmos nagy sikerű „Budapest Noir” detektívregényének, Földényi F. László „A melankólia dicsérete” című kötetére pedig még hitelt is érdemes lenne felvenni. Hiszen a könyvek árfolyama ebben a világban csak nőne és nőne...

 

Akár így is alakulhatott volna a száz évvel ezelőtti kávéházi reggel után. De nem így történt. A Szlovén Könyvvásár magyar díszvendégsége alkalmából Ljubljanába érkező neves írók és költők most szlovénul is megjelent művei akkor is megérdemlik a figyelmet. A Könyvvásár programja a http://www.knjiznisejem.si/ weboldalon található.