Szigetvári Andrea és Murányi Márta a Nők Városa fesztiválon

Október 6., vasárnap, Stara elektrarna

Szigetvári Andrea előadása a fesztiválon

Október 6., vasárnap, 18:30, Stara elektrarna

Marhakaralábé-kantáta

Október 6., vasárnap, 20:00, Stara elektrarna

Idén az Európai Kulturális Alapítvány a Nők Városa Egyesületnek adományozta a Princess Margriet Díjat. A feminista hangvételű kortárs művészeti fesztivál idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A rendezvénysorozat idén is női művészek munkásságát állítja előtérbe. A fesztivál idén helyet ad a szlovén, magyar, osztrák és német “Musica Femina International” projekt keretein belül szervezett “Feminisim in Sonic Arts” konferenciának, amelyen többek között magyar művészek is előadnak.

A Musica Femina International projekt

A projekt öt alapvető kérdéssel foglalkozik, melyek nemzetközi és helyi szinten is fontosak: zeneszerzők munkásságának és életútjának kutatása és archiválása, a feminista muzeológia lehetőségei és kihívásai hangművészet terén, a hangművészek jelenlétének jelentősége a közszférában, a zeneszerzés politikai vetülete, és a női művészekkel foglalkozó zenei történetírás új megközelítései a volt Jugoszlávia területén.

Konferencia programja (angol nyelven):

15.00: Mary Ellen Kitchens (DE): On Music Archives: Research on women composers

15.45: Irene Suchy (AT): Feminist musicology, music by female composers and a room of their own: Challenges and advantages

16.45: Bettina Wackernagel (DE): Never stop questioning: (Re)discovering female protagonists in electronic music

17.30: Nina Dragičević (SI): Seeking the history of women sound creators in the area of former Yugoslavia

18.30: Szigetvári Andrea (HU): Composing politicality

Szigetvári Andrea

Szigetvári Andrea elektroakusztikus zeneszerző és tanár. Kreatív és kutatási területei között található az új zene, interaktív előadás, audiovizuális művészet és politikailag aktív elektroakusztikus zenei színház. Műveit szereti részletesen szerkeszteni, ugyanakkor helyet hagy ötletei improvizációs és előadói interpretációjának. Varsóban tanult, később pedig Fulbright ösztöndíjasként az Egyesült Államokban. Doktori fokozatát Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte. Jelenleg a Liszt Akadémia Zeneszerzés Tanszék docense, ahol az Elektronikus Zenei Médiaművészet programot vezeti. A Magyar Komputerzenei Alapítvány alapítója és vezetőjeként nemzetközi új zene fesztiválokat, konferenciákat, és pán-európai projekteket szervezett.

Murányi Márta

Murányi Márta 1984-ben született Budapesten. 1992-ben csatlakozott a Magyar Rádió Gyermekkórusához és az Angelica Leánykórushoz 1998-ban, ahol tíz évet töltött. 2008-ban szerezte diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol zeneoktatást és kórusvezetést tanult. Tanulmányait a Bécsi Konzervatóriumban folytatta, ahol 2013-ban végzett. Repertoárja jól ismert dalokat tartalmaz a romantikus korszakból, valamint kevésbé gyakran előadott középkori, reneszánsz, barokk és kortárs darabokat. Énekesként Budapest számos színházában fellép.

Több információ az előadásról és a koncertről a cityofwomen.org weboldalon.