BielikIstvan Menekultek021 1Április 6., csütörtök, 19.00, Balassi Intézet
Capa előtt és után – Magyar fotográfusok háborús képei 100 éve és ma

 

A háborús fotózás egyik legkiemelkedőbb alakja, a magyar származású Robert Capa a XX. század közepén ért pályája csúcsára. Az ő munkáit felvonultató retrospektív kiállításhoz kapcsolódva, amely április 5-én nyílik a Cankarjev domban, Capa munkássága előtti és utáni, azaz XX. és XXI. század eleji, magyar fotográfusok által készített háborús fotográfiákon keresztül kutatjuk, vajon mennyit változott a háborús fotográfia eszköztára az elmúlt egy évszázadban. Az első széles körben fotografált háborús esemény, az I. világháború dokumentumait a Fortepan digitális fotóarchívum segítségével mutatjuk be, korunk fegyveres konfliktusait pedig Bielik István szíriai, Csudai Sándor ukrajnai, Dévényi Veronika afganisztáni és Sopronyi Gyula líbiai képein keresztül ismerhetjük meg.

Szintén Robert Capa-hoz kapcsolódik a Galerija Photon kiállítása a Magnum ügynökség 70. évfordulójáról, amelyet szintén ajánlunk szíves figyelmükbe.

 

Április 5., szerda, Cankarjev dom, Galerija CD
Robert Capa retrospektív kiállítás

Minden idők egyik legjelentősebb háborús fotográfusa, Robert Capa több mint 70.000 filmnegatívot hagyott örökül az utókorra, amelyek kiváló lenyomatát adják a huszadik század viharos történelmének. Capa 1913-ban született Budapesten (eredeti neve Friedmann Endre volt), majd fiatalon Berlinbe távozott, és fotográfusként helyezkedett el. 1933-ban Párizsba költözött, ahol találkozott André Kertésszel, David Seymour-ral és Henri Cartier-Bresson-nal. Öt háborúban dolgozott haditudósítóként, a spanyol polgárháborútól (1936-1939) az első indokínai háborúig, ahol 1954-ben belehalt egy taposóakna okozta sérüléseibe. Capa retrospektív kiállításán 97 fekete-fehér fénykép lesz látható, amelyek a rövid élete során dokumentált öt háború kulcsfontosságú pillanatait örökítik meg: a spanyol polgárháborútól a kínai-japán háborún és a második világháborún keresztül, amelynek során végigfotózta a normandiai partraszállást és Párizs felszabadítását is, az 1948-as arab-izraeli illetve az első indokínai háborúig. A kiállításon barátainak és a kortárs művészeknek, Ernest Hemingwaynek, William Faulknernek, Henri Matisse-nak és Pablo Picasso-nak a portréját is megtekinthetik.


Április 7. - május 19., Galerija Photon Ljubljana
ELÉG KÖZEL? / A MAGNUM PHOTOS 70 ÉVE

A Magnum Photos a világ legnagyobb és leghíresebb fotóügynöksége, amely idén fennállásának kerek évfordulóját ünnepli. Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, David Seymour és George Rodger 70 évvel ezelőtt, 1947-ben alapította.

 

 capalogo2hmFortepanLogo