Szeptember 11., hétfő, 20:00, Kinodvor

 

Magyarország idén júniustól egy éven keresztül elnököl a Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia alkotta V4 Csoportban. A V4 Connects elnevezésű elnökség alkalmából a Kinodvorban szervezett V4 Filmnapokon a ljubljanai közönség több közép-európai filmet is megtekinthet szeptemberben. A Filmnapok nyitó ünnepségén, szeptember 11-én este a V4-es országokból származó egy-egy rövidfilmet vetít a mozi, köztük Deák Kristóf Oscar-díjas „Mindenki” című művét.

 

Program:


Happy End
Jan Saska, Csehország, 2015, fekete-fehér/színes, 6 perc
Fekete komédia egy jól végződő halállal. Valószínűtlen találkozások hihetetlen egymásutánisága. Vadászok, egy traktoros, egy bulizó fiatal és egy holttest. A film szerepelt a cannes-i Rendezők Kéthete programjában is.


A látás vége, (Koniec widzenia)
Grzegorz Mołda, Lengyelország, 2017, színes, 15 perc
Marta az apja autószerelő műhelyében dolgozik. Amikor a barátját letartóztatja a rendőrség, a lány nehéz döntés elé kerül: maradjon az apja mellett, vagy tegyen meg mindent a fiú kiszabadításáért? A film szerepelt a cannes-i Rövidfilm Fesztivál versenyprogramjában.


Eper napok (Jahodové dni)
Eva Sekerešová, Szlovákia, 2016, színes, 13 perc
Szószátyár hallucinációk között mindennapi életet élni néha nem könnyű… A film elnyerte a legjobbnak kijáró díjat a Nemzetközi Tbiliszi Diák Filmfesztiválon.


Mindenki
Deák Kristóf, Magyarország, 2016, színes, 25 perc
1991-et írunk, a 10 éves Zsófi új iskolába kerül. Az új helyen sok minden idegen és furcsa, de van remény: Zsófi bekerül az iskola híres kórusába, és összebarátkozik Lizával, aki a legnépszerűbb lány az osztályban. Még nem is sejti, hogy hamarosan Lizával együtt kell szembeszállniuk a kórusvezető Erika nénivel, aki nem olyan kedves, mint amilyennek elsőre látszik. A rövidfilm 2017-ben Oscar-díjat nyert.