ZugloÁprilis 8, vasárnap, 17:00, Union Hotel

A szólistáknak és kamarazenekaroknak rendezett Svirél Nemzetközi Hangverseny és Fesztivál 10. évfordulóját ünnepelik a zenekedvelők, partnerek, öregdiákok és támogatók.
A gálán a színes és sokoldalú budapesti Zuglói Filharmonikus Zenekar lép fel, akik hazai klasszikusokat hoznak Ljubljanába.


Koncert program:

Erkel Ferenc: Ünnepi nyitány (10 perc)

Kodály Zoltán: Galántai táncok (16 perc)

Liszt Ferenc: Les préludes (17 perc)

Lehár Ferenc: Cigányszerelem - Messze a nagy erdő (4 perc)

Lehár Ferenc: Arany és Ezüst – Waltz (5 perc)

Lehár Ferenc: A víg özvegy – Vilja dal (5 perc)

Kálmán Imre: Ördöglovas – Palotás (3 perc)

Kálmán Imre: Csárdáskirálynő – Szilvia belépője (3 perc)

 

Zuglói Filharmonikus Zenekar (Budapest)

Karmester: Ménesi Gergely

Szólista: Patak Zita, szoprán

 

Ménesi Gergely

Ménesi Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte el a karmester szakot. 2001 óta megbízott oktató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különböző tanszékein.  Jelenleg a Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekar karmestere. 1998 óta közreműködő karmester a Győri Egyetemen. A múltban vendégoktatóként dolgozott a Miskolci Egyetemen és a Szent István Zeneiskolában. Karmesterként fellépett Svédországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Németországban. Ezen kívül vendégkarmester volt a TV Mezzo klasszikus zenei show-ban és az EBU-n. Mindkettő eseményt élőben közvetítette a televízió. Operai karmesterként is dolgozik. A IX. „Ferencsik János” nemzetközi karmesterverseny döntőjében a második helyezést érte el. 

 

Patak Zita

Patak Zita ötéves kora óta foglalkozik zenével. Játszott zongorán, furulyán és orgonán. Miután befejezte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, zenetanárként és kórus karmesterként kezdett dolgozni. Ez idő alatt énekelni tanult. A Magyar Állami Operaházban rendszeresen lép fel kórusénekesként és a Nemzeti Színház, valamint a Művészetek Palotája zenés előadásaiban is részt vesz. Az „Ősi idők magyar zenéje” együttes tagja. Az elmúlt években szólistaként debütált a Budapesti Fesztiválzenekar külföldi fellépésein Berlinben, Edinburghban és New Yorkban.

 

A koncerten való részvétel csak abban az esetben ingyenes, ha a jegyet előre lefoglalják a www.svirel.si-n.