SLOKNJIGE12Április 18.-22., Pošta Slovenije, Ljubljana

A Szlovén Írószövetség és a résztvevő szlovén városok szervezésében megvalósuló 23. Szlovén Könyvnapok idén az irodalom és a film kapcsolatára összpontosít. A Szlovén Posta Čopova utcai székházának átriumába, ahol mozgalmas könyvvásárra is sor kerül, így vörös szőnyegen lehet bevonulni. A helyszínen színes programok várják az érdeklődőket.


A fesztivál vendégei híres írók és költők lesznek, akik filmes alkotókkal korunk hőseiről, könyvekről és filmekről fognak beszélgetni, illetve szavakról és képekről, amelyek az irodalomból kerülnek át a film világába és viszont.

A Kinoteka és a Kino Komuna olyan filmeket tűz műsorára, amelyek irodalmi alkotások alapján jöttek létre. A filmek listáját Marko Sosič író-rendező, Jože Dolmark, Matevž Luzar és Varja Močnik állította össze. Janja Vidmar író és forgatókönyvíró, a 23. Szlovén Könyvnapok rendezőbizottságának tagja pedig színes programot szervezett a gyerekeknek és a fiataloknak. 

A magyar Török Ferenc 2016-ban forgatta fekete-fehér drámáját „1945” címmel Szántó T. Gábor elbeszélése nyomán. A film a következő évben 3. díjat nyert a Berlini Filmfesztivál közönségszavazásán. A két művész mellett a fesztivál vendége lesz Veronika Dintinjana, Jani Virk, Nataša Velikonja, Tadej Golob és Aleš Čar is.

Csatlakozzon Ön is hozzánk az irodalom és a film ünnepén, ünnepelje velünk azokat a történeteket, amelyek itt és most, mindannyiunk közös történetei az egész világon.

Több információ: https://dneviknjige.si