05-21-svetlobna gverila 2

Május 21., hétfő, 21:30, Cukrarna
Megtekinthető: június 16-ig

 

A magyar művész multidiszciplináris munkássága során gyakran talál inspirációt a régi művészetben és szakrális témákban: parafrázisai kifejezetten kortárs, a modern technológiával átitatott nyelven szólnak hozzánk. Jelenlegi műve, amellyel először mutatkozik be Szlovéniában, egy tükördarabokból álló műtárgy, amelyet három színes reflektor világít meg. A fény visszaverődve egyfajta aurát képez a műtárgy körül, színes sugarak koszorúját, amely az épület előtt elhaladó járókelők által vetett árnyéktól szó szerint feléled. A művet a Szentháromság keresztény motívuma ihlette, amelyet a három szín jelenít meg. Azok a helyek, ahol a három szín fedi egymást és eggyé válik, fehér színben pompáznak, amely így a hármas isteni egységet szimbolizálja.

 

Mátrai Erik (1977, Miskolc, Magyarország) 2004-ben festőként végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, és ugyanitt doktorált. Művészként gyakran dolgozik a fénnyel mint médiummal, és audiovizuális installációkkal is, valamint érdekli őt a fejlett technika és a digitális világ. Számos elismerésben és ösztöndíjban részesült, valamint több rezidens programban is részt vett; sok európai városban volt önálló kiállítása. Budapesten él és dolgozik.

Portfolio

A már tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő fényfesztivál magját az a sok-sok fényinstalláció, műtárgy és vetítés alkotja, amelyet a ljubljanai utcákon és tereken, illetve két galériában is láthat majd a közönség. Tavaly az „Emlékek” témán keresztül az emlékezés és az emlékeztetés kihívásaival szembesültünk, idén tarkább és színesebb koordinátákat adunk meg: a mostani fesztivál témájául a színek szolgálnak. A színek elválaszthatatlanok a fénytől és attól, amit képesek vagyunk látni – ugyanakkor csak a látható fény frekvenciájának kisebb különbségeiről van szó, ezeket alakítja át a szemünk és az agyunk annak, amit színnek nevezünk.

A fesztivál vezérfonalául tehát a színek témája szolgál a kortárs művészet kontextusában. A kiválasztott projektek, amelyek között sok új alkotás is van, a színek gazdag szimbolikáját és kifejezőerejét kutatják, a színek optikai-fizikai tulajdonságait valamint szerepüket a különféle vizuális hatásokban. A színek nem utolsósorban jelző és kommunikációs rendszerként is szolgálnak; és mint ilyenek nem csupán a művészet hanem a mindennapi élet fontos elemei is. gyakran befolyásolják a néző percepcióját valamint érzelmi állapotát, és sokszor tájékozódási pontként és információforrásként szolgálnak. A kiválasztott projektek bemutatják, hogy különféleképpen állunk a színekhez és így minden láthatóhoz: a színspektrum jelentéseinek és emberi percepciójának vizsgálatakor így a színek hatásának játékos felfedezésébe vonnak be minket, amellett, hogy gyakran szemkápráztató és esztétikailag is érdekes látványt nyújtanak. 

A fesztivál idén is két részre bomlik: a fesztivál megnyitóján kívül, amikor az Vžigalica galériában és ennek környezetében kerülnek bemutatásra a projektek, idén már második alkalommal a Cukrarna Palotában is fognak zajlani az események. A Nyári Múzeumok Éjszakája (június 16.) fesztiválprogramjai mellett idén különleges rendezvényekkel ünnepeljük meg az első Fény Nemzetközi Napját (május 15.) is. Ahogy a múltban, úgy most is együttműködünk több ljubljanai oktató intézménnyel, illetve számos magánszeméllyel, partnerrel és társszervezővel; emellett a Fénygerilla Laboratóriumban számos műhelyfoglalkozást kínálunk. A fesztivál egyik célja az, hogy megalkossuk a város egy más arcát – amelyet ezúttal élénk színekbe burkolunk, és hiszünk abban, hogy ismét sikerül egy emlékezetes és izgalmas művészi rendezvényt alkotnunk, amellyel felébresztjük Ljubljana lakóinak és látogatóinak fantáziáját.