Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar kulturális intézet Ljubljanában

A magyar kulturális központ idén januárban nyitotta meg kapuit Ljubljanában, amellyel komoly űrt pótolt, hiszen Szlovénia egy olyan szomszédos ország, amellyel Magyarországnak stratégiai partnerségi kapcsolata is van.

A féléves működést követően az intézet igazgatónőjével, Molnár-Gábor Bíborkával Mojca Pišek, a Dvnevnik újságírója készített interjút.

A beszélgetés folyamán elhangzott, hogy nem egyszerű az intézetnek felhívnia magára a figyelmet, hiszen Ljubljanában rendkívül színes, változatos programok vannak. Az első féléves működésnek a célja a lehetőleg minél nagyobb célközönség megtalálása volt, ennek érdekében a kulturális központ négy rendszeres programsorozatot indított el; irodalmi esteket, filmklubot, gyerekprogramot és bevezető magyar nyelvtanfolyamot, mely az „ízleljük meg Magyarországot” nevet viselte. Ősztől úgy tervezi az intézet, hogy rendes magyar nyelvtanfolyamon való részvételre is lesz lehetőség. Az intézetnek továbbá az is célkitűzése volt, hogy kiváló partneri kapcsolatokat alakítson ki a szlovén rendezvényekkel, amilyenek például a PhotoMagic, a SummerFestival in Ljubljana Old Town (Ljubljanai Nyári Zenei Fesztivál), vagy a LIFFE (nemzetközi filmfesztivál).  A szlovén közönség elsősorban a modern művészetet kedveli, azonban a klasszikus programok is keresettek, melyre kiváló példa a Bartók emlékév megnyitó rendezvényén is részt vett nagyszámú érdeklődő. Szlovéniában a szabadidős tevékenységek, és az egészséges életmód nagy népszerűségnek örvend, ezért az intézetbe ellátogatók gyakran turisztikai információkat kérnek, melynek a kulturális központ szintén igyekszik megfelelni.

(Fotó: Tomaž Skale)

A teljes cikk elérhető magyarul a facebook oldalunkon, illetve szlovén nyelven az alábbi linken: https://dnevnik.si/1042747654/kultura/fokus/madzarski-kulturni-center-balassijev-institut-v-ljubljani-v-budimpesko-opero-s-kolesom- 

A Kodály Év ljubljanai eseményeinek szponzora: