Iratkozzon fel hírlevelünkre

Oktatás

A magyar nyelv jelenléte szlovén egyetemeken


Szlovéniában a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Karán működik Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék. A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő tanszéken alap-, mester- és doktori szintű képzés is zajlik. A tanszéken lehetőség van nemzetközi ECL nyelvvizsga letételére magyar nyelvből. Az oktatási tevékenység mellett a tanszék számos kulturális eseményt is szervez.
http://www.ff.um.si/oddelki/madzarski-jezik-in-knjizevnost/

A Maribori Egyetem mellett magyar tanulásra a Ljubljanai Egyetemen is van lehetőség. A hallgatókat vendégoktató tanítja magyar nyelv- és országismeretre.


Ösztöndíjak hallgatóknak és oktatóknak


A két ország felsőoktatási hallgatói és oktatói számára számos ösztöndíj áll rendelkezésre. Ezek közül a legnépszerűbb az Erasmus+ és a CEEPUS, kevésbé ismert viszont a kedvező feltételeket biztosító államközi ösztöndíj. Az alábbiakban e három ösztöndíjat ismertetjük röviden, de részletes információkért olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk a Tempus Közalapítvány honlapját (www.tpf.hu).

 

Államközi ösztöndíj

A Magyarország és a Szlovén Köztársaság közötti állami ösztöndíj lehetőségeket a két szaktárca között kötött együttműködési egyezmény rögzíti. Ennek értelmében a Szlovén Köztársaság Oktatási, Tudományos és Sport Minisztériuma Mobilitási és Európai Képzési Programok Központja (CMEPIUS) évente legfeljebb 12 hónapnyi ösztöndíjat ajánl fel 26 év alatti, posztgraduális tanulmányokat folytató hallgatók számára.

További információ: http://www2.cmepius.si/en/bilateralscholarships.aspx

 

CEEPUS

Szlovénia és Magyarország egyaránt tagja a CEEPUS csereprogramnak, amelynek célja, hogy a felsőoktatás területén együttműködő partnerintézmények között lehetővé tegye hallgatói és oktatói mobilitások lebonyolítását, speciális kurzusok, valamint hallgatói kirándulások szervezését, támogassa hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását a térségben, ezzel elősegítve Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését.
Szlovéniában a Szlovén Köztársaság Oktatási, Tudományos és Sport Minisztériuma Mobilitási és Európai Képzési Programok Központja (CMEPIUS) írja ki a CEEPUS pályázatokat.
További információ: http://www2.cmepius.si/en/higher-education/ceepus.aspx

 

Erasmus +

Az Erasmus + az Európai Bizottság által indított program, amely az Európán belüli nemzetközi mobilitást, együttműködést és jó gyakorlatok cseréjét fejleszti az oktatás és az ifjúságügy területén. A programra jelentkezni a küldő egyetemeken lehet.

 

Egyéb pályázati lehetőségek

Az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás (LLP) programja az oktatást és a szakmai képzést támogatta 2007 és 2013 között. A program lezárulta után az EGT Alap Ösztöndíj kínál lehetőségeket szakmai látogatások, felsőoktatási és nem felsőoktatási mobilitási pályázatok és együttműködési projektek kialakítására.
Több információ: http://www.tka.hu/palyazatok/118/egt-alap

 

A ljubljanai magyar délutáni iskola

A ljubljanai József Attila Egyesület 2007 óta működtet egy délutáni magyar iskolát, ahol az egyesület tagjainak gyermekei és unokái hetente egyszer két tanóra keretében tanulhatják a magyar nyelvet, ismerkedhetnek a magyar kultúrával, illetve a főbb történelmi évfordulókkal. Az idei tanévtől énekórákat és zenei foglalkozásokat is bevezettünk. A tanítás helyileg a ljubljanai Livada Általános Iskolában van (OŠ Livada, Ulica Dušana Kraigherja 2., Trnovo városrész) csütörtöki napokon 17.30 és 19.00 óra között. Négy, szakmailag jól felkészült oktató foglalkozik a gyerekekkel.
Az iskolát jelenleg 27 gyermek látogatja, az ötévestől a tizenöt évesig. Oktatóink a gyerekeket életkoruk és magyar nyelvtudásuk szintje szerint három csoportra osztották.
Az első iskolai csoportba az 5-7 éves korú gyermekek járnak, akik otthon magyarul beszélnek, illetve akik a családban használják a magyar nyelvet.
A második csoport a 6-11 éves korú gyermekeké. A csoportban a magyar írás és olvasás elsajátítására fektetik a fő hangsúlyt. A gyerekek többek között színjátszás keretében, mesék feldolgozásával és dramatizálásával is gyakorolják a nyelvhasználatot.
A harmadik csoportba a 11-15 éves korú gyermekek járnak, ők jól beszélnek magyarul, viszont íráskészségük és szövegértési készségük eltérő. Ebben a csoportban a tanulók fejlesztik szövegértési és íráskészségüket, gyarapítják meglévő szókincsüket, tökéletesítik nyelvtudásukat.
A csoportos énekfoglalkozások a magyar néphagyomány dalaira, körjátékaira épülnek. A hangszeres órákon saját élményen alapuló zenei játékok, improvizációk hangzanak el.

Az iskolás csoportok minden évben műsorral készülnek március 15-ére, amit a ljubljanai magyar nagykövetségen rendezett ünnepség keretében adnak elő. Egyúttal közösen, műsorral várjuk decemberben a Mikulást is. Az ünnepekre való készülés iskolánkban elősegíti a közösségi élmény megteremtését.
A 2017-2018-as tanévtől az óvodáskorú gyermekek számára is indítottunk csoportot. A foglalkozások ugyanott és ugyanabban az időpontban vannak, mint az iskolai oktatás és a 2-5 éves gyermekek vehetnek rajta részt. Az órákon a gyermekekkel a szülők vagy nagyszülők is jelen vannak, illetve jelen lehetnek. A gyermekek itt mondókák, kiolvasók és gyermekdalok segítségével ismerkedhetnek a magyar nyelvvel, illetve fejleszthetik tovább otthon szerzett anyanyelvi tudásukat.
Az iskolát rendszeresen látogató gyermekek számára igazoljuk az iskolába járást, így szüleik igényelhetik a „Szülőföldön magyarul” alapból járó anyaországi támogatást.

Elérhetőségek
Az iskolával kapcsolatos kérdéseit az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, vagy pedig a 040 747-321-es telefonszámon teheti fel.

Jelentősebb magyarországi kulturális fesztiválok