Iratkozzon fel hírlevelünkre

Oktatás

A magyar nyelv jelenléte szlovén egyetemeken


Szlovéniában a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Karán működik Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék. A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő tanszéken alap-, mester- és doktori szintű képzés is zajlik. A tanszéken lehetőség van nemzetközi ECL nyelvvizsga letételére magyar nyelvből. Az oktatási tevékenység mellett a tanszék számos kulturális eseményt is szervez.
http://www.ff.um.si/oddelki/madzarski-jezik-in-knjizevnost/

A Maribori Egyetem mellett magyar tanulásra a Ljubljanai Egyetemen is van lehetőség. A hallgatókat vendégoktató tanítja magyar nyelv- és országismeretre.


Ösztöndíjak hallgatóknak és oktatóknak


A két ország felsőoktatási hallgatói és oktatói számára számos ösztöndíj áll rendelkezésre. Ezek közül a legnépszerűbb az Erasmus+ és a CEEPUS, kevésbé ismert viszont a kedvező feltételeket biztosító államközi ösztöndíj. Az alábbiakban e három ösztöndíjat ismertetjük röviden, de részletes információkért olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk a Tempus Közalapítvány honlapját (www.tpf.hu).

 

Államközi ösztöndíj

A Magyarország és a Szlovén Köztársaság közötti állami ösztöndíj lehetőségeket a két szaktárca között kötött együttműködési egyezmény rögzíti. Ennek értelmében a Szlovén Köztársaság Oktatási, Tudományos és Sport Minisztériuma Mobilitási és Európai Képzési Programok Központja (CMEPIUS) évente legfeljebb 12 hónapnyi ösztöndíjat ajánl fel 26 év alatti, posztgraduális tanulmányokat folytató hallgatók számára.

További információ: http://www2.cmepius.si/en/bilateralscholarships.aspx

 

CEEPUS

Szlovénia és Magyarország egyaránt tagja a CEEPUS csereprogramnak, amelynek célja, hogy a felsőoktatás területén együttműködő partnerintézmények között lehetővé tegye hallgatói és oktatói mobilitások lebonyolítását, speciális kurzusok, valamint hallgatói kirándulások szervezését, támogassa hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását a térségben, ezzel elősegítve Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését.
Szlovéniában a Szlovén Köztársaság Oktatási, Tudományos és Sport Minisztériuma Mobilitási és Európai Képzési Programok Központja (CMEPIUS) írja ki a CEEPUS pályázatokat.
További információ: http://www2.cmepius.si/en/higher-education/ceepus.aspx

 

Erasmus +

Az Erasmus + az Európai Bizottság által indított program, amely az Európán belüli nemzetközi mobilitást, együttműködést és jó gyakorlatok cseréjét fejleszti az oktatás és az ifjúságügy területén. A programra jelentkezni a küldő egyetemeken lehet.

 

Egyéb pályázati lehetőségek

Az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás (LLP) programja az oktatást és a szakmai képzést támogatta 2007 és 2013 között. A program lezárulta után az EGT Alap Ösztöndíj kínál lehetőségeket szakmai látogatások, felsőoktatási és nem felsőoktatási mobilitási pályázatok és együttműködési projektek kialakítására.
Több információ: http://www.tka.hu/palyazatok/118/egt-alap

A Kodály Év ljubljanai eseményeinek szponzora: