Iratkozzon fel hírlevelünkre

A film ereje és az emberi jogok: a kortárs magyar dokumentumfilmesek tapasztalatai

Március 14., csütörtök, 14:00, Kosovelova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana

Március 14., csütörtök, 16:00, dvorana Lili novy, Cankarjev dom, Ljubljana

 

A Motovila Egyesület kétnapos szemináriumán a magyarországi Kreatív Európa Központ, az Amnesty International és a Cankarjev dom együttműködésében az emberi jogokat feldolgozó filmek produkciójával és promóciájával kapcsolatos gazdag történések, a magyar filmes alkotók Kreatív Európa pályázaton szerzett tapasztalatai, valamint a magyar koprodukcióra való lehetőségek kerülnek bemutatásra.

Az ingyenes szeminárium célközönsége a széles szakmai és filmes közönség, a dokumentumfilmek kedvelői és az emberi jogok tematikája iránt érdeklődők.

 

Több információ és jelentkezés: http://ced-slovenia.eu/event/motovilin-strokovni-seminar-media/

Bővebben...

Pilvax kávéház a Balassi Intézetben

pilvax

Március 15., péntek, 11.00-18.00, Balassi Intézet

Tudta, hogy az 1848. március 15-én kirobbant forradalom a pesti Pilvax kávéházban kezdődött? Ennek emlékére, a forradalom ünnepe alkalmából a Balassi Intézet előterében minden kedves betérőt szívesen látunk egy csésze forró kávéra.

Bővebben...

Magyar Filmklub: Werckmeister harmóniák (Tarr Béla, Hranitzky Ágnes, 2000)

Werckmeister 2

Március 11., hétfő, 19:00, Balassi Intézet

 

A Balassi Intézet márciusi filmklubja Tarr Bélát mutatja be, a magyar filmművészet egyik kiemelkedő egyéniségét és a kortárs filmszerzők egyik kulcsfontosságú alakját. A Werckmeister harmóniák Tarr hetedik játékfilmje. A forgatókönyv Krasznahorkai László 1989-es Az ellenállás melankóliája című regényén alapszik. A film forgatása során immár ötödik alkalommal dolgozott együtt Tarr Béla Krasznahorkaival. Azok számára, akik jól ismerik Tarr munkásságát, talán nem meglepő, hogy erre a filmre is jellemző a létezés fenyegetettsége. Szintén nem újdonság a zord kültér, melyet tovább fokoz a hideg, a sár, az eső és a köd, mely körbeveszi a kis, magyar vidéki falut, amelyben egy nap megjelenik egy cirkusz bizarr, bálna formájú látványosságával. A történtek és a káosz következményének tanúja egy fiatal falusi különc, Valuska János lesz. A film mindössze 32 jelenetből áll, ami Tarr lassú, de tökéletes rendezési technikájáról árulkodik, mely mindig költői, ugyanakkor mélyen politikai tartalmú. A filmre úgy tekintenek, mint az átmeneti időszak, a zűrzavar és a kapitalizmus teljes és szinte metafizikus allegóriájára. A film gyakran szerepel az új évszázad legfőbb filmművészeti alkotásai között.

Bővebben...

Gyerek filmklub

Március 9., szombat, 10:00, Balassi Intézet

 

10:00 – 10:20 filmvetítés

10:30 – 13:00 filmanimációs műhely


4 évesnél idősebb gyermekek és a szülők, valamint nagyszülők számára.

Az animációs filmeket magyar nyelven vetítjük, élő szinkronizálással.

 

Program:

A vetítés során négy rövid, gyerekeknek való magyar animációs filmet nézünk meg. Újabb kalandos történeteket ismerhetünk meg a Pom Pom és a Frakk, a macskák réme című rajzfilmekből. A Magyar népmesék gyűjteményéből a Szegény ember és a kutyácska című animációs filmet tekintjük meg. Láthatjuk majd Richly Zsolt rövid rajzfilmét, a Hétpöttyös autót is.
A vetítés után filmanimációs foglalkozást tartunk. Ezúttal is a stop-motion technikát alkalmazzuk.

 

 

 

 

Pom Pom: A Huhogó Dugó
Frakk, a macskák réme: Éjszaka Fényei
Magyar népmesék gyűjteménye: A szegény ember és a kutyácska 
A hétpöttyös autó

 

Bővebben...

Fabula Fesztivál - Beszélgetés Szvoren Edinával

Szvoren3

 

Március 8., péntek, 18:00, Balassi Intézet

 

A magyar írónő, Szvoren Edina 2015-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját (EUPL) a Nincs, és ne is legyen című rövid elbeszélések gyűjteményével. A tizenkét rövid elbeszélés a családi kapcsolatokról és az emberek - csupa antihős – közötti viszonyokról szól, akik a saját életük csapdájába estek és nem tudnak menekülni. A szerzővel Marjanca Mihelič fog beszélgetni magyar nyelven, szlovén tolmácsolással.

 

Bővebben...

Baba-mama zenei műhely Laposa Julcsival

Március 7., csütörtök, 17:00, Balassi Intézet

 


Laposa Julcsi baba-mama zenebölcsije szeretettel várja a gyermekeket szüleikkel, nagyszüleikkel együtt zenés-mozgásos-játékos foglalkozására. A program ideje 40 perc; a foglalkozás során őszi népdalokat, mondókákat tanulunk, a szülők gyermekeikkel együtt mozgásos játékokat játszanak.
Ez idő alatt az anyukák, apukák, nagymamák vagy nagypapák megélhetik, milyen pozitív érzelmeket hoz felszínre a foglalkozás a gyermekükkel való kapcsolatukban, valamint megismerkedhetnek különleges ritmushangszerekkel, melyek segítségével közös zenélésre és éneklésre van lehetőség.
Várunk mindenkit, aki szeretne a zene által közelebb kerülni gyermekéhez.

Foglalkozás nyelve: szlovén és magyar
Ajánlott korosztály: 0-4 év
Belépés: díjtalan
A foglalkozást vezeti: Laposa Julcsi, népzenész-zenei mediátor
Ringató képzést végzett oktató: www.ringato.hu
Facebook: LaposaJulcsiOfficial
www.laposajulcsi.eu

Bővebben...

Táncház a Balassi Intézetben Keck Máriával

keck-neptanc

Március 5. és 19., kedd, 17:30, Balassi Intézet

 

 

Szeretettel várjuk Önt a Balassi Intézetben rendszeresen megrendezésre kerülő tánctanfolyamra, amelyen Keck Mária táncos magyar népi táncokat tanít a résztvevőknek. A dinamikus kör- és páros táncok tanulása mellett nemcsak a színes magyar népi kultúrával ismerkedhetnek meg a résztvevők, hanem egy kiváló közösség tagjává is válhatnak. A táncház kiváló testmozgásnak is, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. A tanfolyam ingyenes.

 

Bővebben...

Stachó László mesterkurzusa a Ljubljanai Zeneakadémián

Március 5., kedd, 11:00, Ljubljana

 

Stachó László a budapesti Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem előadója a Ljubljanai Zeneakadémián vendégeskedik, ahol március 5-én előadást tart, illetve március 5-7. között mesterkurzust tart az érdeklődőknek, elsősorban gyakorló zenészeknek és énekeseknek. Az előadás és a kurzus ingyenes.

 

Bővebben...

Jelentősebb magyarországi kulturális fesztiválok