Iratkozzon fel hírlevelünkre

A Vič Általános Iskola 21. művészeti szalonja

viéA Vič Általános Iskola 21. művészeti szalonja
Május 9., kedd, 18.00, Osnovna šola Vič

A Vič Általános Iskola 21 éve szervez mini művészeti kiállítást 11-14 éves gyermekek műveiből. A nemzetközi kiállítás kiváló alkalmat teremt a gyerekek számára, hogy megtapasztalják, az eltérő kultúrák képviselői hogyan fejezik ki magukat a művészet eszközeivel.

A szlovén iskola az évek során több magyar partnerrel is együttműködött, idén a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak művei fognak szerepelni a kiállításon. 

Bővebben...

Gyermek filmklub és animációs műhely

csilagszemuGyermek filmklub és animációs műhely
Május 13., szombat, 10.00, Balassi Intézet 

Hova vigyük gyermekünket szombat délelőtt? Ha igényes programot szeretne találni gyermekének, hozza el május 13-án szombat délelőtti filmklubunkba, ahol magyar népmesék megtekintése mellett a gyermekek ingyenes kreatív film animációs foglalkozáson is részt vehetnek a Slon Filmművészeti Oktatási Egyesület csapata közreműködésével. A filmklubban a Magyar népmesék sorozat négy epizódját vetítjük, szlovén nyelven.

Bővebben...

Aleš Šteger vendége: Tolnai Ottó és Marko Sosič

őtegerAleš Šteger vendége: Tolnai Ottó és Marko Sosič
Május 16., kedd, 17.00 óra, Balassi Intézet 

Az irodalom nyelve, a kisebbség nyelve

Az irodalom nyelve mindig kisebbségi nyelv, hiszen a mindennapok nyelvén belül alakít ki egy különleges világot. Mit jelent ez azoknak az íróknak az esetében, akik saját országuk határain kívül alkotnak? Kétszeresen is kisebbségbe szorulnak? Mit jelent egyáltalán egy kisebbség nyelvén írni? És mit mond számunkra ez a különleges tapasztalat Európa jelenéről és jövőjéről, és a néha ellentmondásos viszonyunkról a »haldokló európaiakhoz«, a nyelvi kisebbségek képviselőihez, hogy Karl-Markus Gauß provokatív elnevezését használjuk? 

Bővebben...

Allegro zenei műhely

allegroAllegro zenei műhely
Május 20., szombat, 10.00 óra, Balassi Intézet 

Komplex zenei foglalkozás 3-10 éves gyermekek számára.

A zenei műhely kísérletet tesz a szlovén és külföldi gyermekek közti zenei kommunikációra a zene elemeinek segítségével (ritmus, dallam, harmónia). A játékok a hangszeres improvizációra, az önkifejezésre és a kreativitásra épülnek, melyhez zenei előképzettség nem szükséges. A zenei élményeket mozgásos formában, szabad képzőművészeti technikákban is megélhetik a gyerekek.

Bővebben...

Rövidfilm válogatás – dokumentumfilmek Magyarországról külföldi szemmel

docnomadsRövidfilm válogatás – dokumentumfilmek Magyarországról külföldi szemmel

Május 23., kedd, 19.00, Balassi Intézet

A filmesten rövid dokumentumfilmeket vetítünk, amelyek külföldi fiatalok szemével mutatják be a mai Magyarországot. A realista, groteszk és megható rövidfilmeket a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem nemzetközi DocNomads osztály hallgatói készítették. A vetítés után Simona Jeralaval, az osztály szlovén hallgatójával és Matevž Jerman filmkritikussal, filmrendezővel és Boris Petkovič dokumentumfilm-rendezővel beszélgetünk.

Bővebben...

Bicycle chic - Magyar-szlovén biciklis design vásár

bycycBicycle chic - Magyar-szlovén biciklis design vásár

Május 27., szombat, 10.00-18.00, Ziferblat

A Ljubljanai Balassi Intézet március 25-én a ljubljanai Ziferblat közösségi kávézóval közösen egy tavaszi kerékpárjavítással egybekötött magyar-szlovén biciklis designvásárt szervez. Aki tehát át szeretné nézetni a kétkerekűjét a biciklis szezon kezdetén, vagy válogatni szeretne az egyedi kerékpáros kiegészítők között, vagy csak meg akar ismerkedni a legújabb biciklis trendekkel, annak itt a helye. 

Bővebben...

Néptánc bemutató

neptancNéptánc bemutató

Május 28., vasárnap, 10.00-17.00, Ljubljanai Városház előtti tér

A bemutatón két hírneves néptánccsoport – egy magyar és egy szlovén fellépését lehet megtekinteni. A változatos programot a szlovén néptánccsoportok közül az egyik legismertebb Tine Rožanc néptáncegyüttes, és a többszörösen díjazott zalaegerszegi Szélrózsa néptáncegyüttes mutatják be. A Tine Rožanc néptáncegyüttes dr. Bruno Ravnikar koreográfiájával goricskói táncokat fog előadni, a magyar együttes pedig lassú, gyors és nagyon gyors csárdással, körtánccal és verbunkkal lép fel.

Bővebben...