Iratkozzon fel hírlevelünkre

Filmklub - Sorstalanság (Koltai Lajos)

fateless-sorstalansagNovember 5., hétfő, 19:00, Balassi Intézet
Sorstalanság, 2005, Németország/Magyarország/Nagy Britannia, 136’

Köves Gyurka zsidó származású tizennégy éves fiú, aki a náci pogromok idején nő fel Magyarországon. A Köves családtól a nácik először a tulajdonukat veszik el, majd kevéssel ezután koncentrációs táborba hurcolják az apát, majd Gyurkát is. A fiú Auschwitzban találja magát, majd Buchenwaldba helyezik át, végül pedig Zeitzbe. A táborokban a fiú tanúja lesz a szörnyűségeknek, erőszaknak és az embertelenségnek, majd végül teljesen közönyössé válik.

Bővebben...

Néptánc csoport Keck Máriával

11-Néptánc

November 6. és 27., kedd, 18:00, Balassi Intézet

"Járd ki lábam, járd ki most, nem parancsol senki most! S az én lábam kijárja, mert az szokott a táncra."
A József Attila Egyesülettel közösen szeptembertől havi két alkalommal rendezünk összejövetelt magyar néptáncok elsajátítására, élvezetére, közösségben való megélésére.
„Összefonódunk, körbe-körbe járunk, szökellünk, együtt dobban a léptünk és a szívünk. Együtt daloljuk, kiáltjuk, nevetjük a réges-régi énekszót, rigmusokat és feloldódunk ősrégi táncaink körforgásában.”

Bővebben...

Nemzetközi Rubik kocka kirakó verseny

Rubik 1

November 10. és 11., szombat és vasárnap, 9:00-17:30, Balassi Intézet

A Magyar Tudomány Napja alkalmából 2018. november 10-én és 11-én a Balassi Intézet nemzetközi Rubik kocka kirakó versenyt szervez. A kétnapos eseményen a résztvevők, elemi és középiskolás diákok a legjobbaktól leshetik el a mesteri trükköket. A versenyt ugyanis a szlovén bajnokokkal közösen szervezzük, itt lesz Jernej Omulec és Petra Kobal Vogrinec is.

Bővebben...

Kodály-kiállítás megnyitója a Ljubljanai Egyetem Tanárképző Karának aulájában

kodalybig-1038x576November 14., szerda, 12:00, Ljubljana

A Balassi Intézet a 2017-es jubileumi Kodály-évben igényes tablókiállítást készített, amelyet néhány alkalommal már bemutattunk a nagyközönségnek. A nagy magyar zeneszerzőről szóló anyagot most a Ljubljanai Egyetem Tanárképző Karának aulájában tárjuk nyilvánosság elé. Az ünnepélyes megnyitón a kari kórus fog Kodály-műveket énekelni, valamint David Veber, a Zeneakadémia professzora tart előadást Kodály Zoltánról.

Bővebben...

Hol lakik a jó bor? Beszélgetés szlovén és magyar építészekkel és borkóstolás

boros arhitekturaNovember 15., csütörtök, 18:00, Balassi Intézet

Szent Márton ünnepén Szlovéniában és Magyarországon is a boroké a főszerep. A bor azonban nem csak élvezeti cikk, a szőlőművelés és borászat az évezredek során jelentős kultúrateremtő erőként működött. A bor köré épülő kultúra a művészetekre tett hatása mellettalakította a tájat és befolyásolta az épített környezetet is.

A bor és az építészet különleges kapcsolatáról Szent Márton napja alkalmából szlovén és magyar építészek beszélgetnek a Balassi Intézetben. Az est moderátora Borsos András, a Magyar Építőművészek Szövetségének titkára lesz. A beszélgetés angol nyelven zajlik.

Bővebben...

Gyerek filmklub

vizipokNovember 17., szombat, 10:00, Balassi Intézet
10:00 – 10:20 filmvetítés,
10:30 – 13:00 filmanimációs műhely

A novemberi alkalmon folytatjuk a 80-as évek magyar animációs filmjeinek vetítését. Ezúttal Frakkon kívül, aki megint felbőszül a két macska miatt, találkozunk még három nyuszival és a vízipókkal is. A vetítés után magunk is készítünk animációs filmeket stop-motion technikával. A filmben elbújt állatokat keresünk majd mancsnyomok alapján.

Bővebben...

Muravidék bemutatkozik

PRekmurje1-2November 17., szombat, 8:00-17:00, Pogačarjev trg, Ljubljana

Ljubljana szívében már hatodik alkalommal kerül sor a muravidéki kézművesek és termelők bemutatkozására, ezúttal Szent Márton ünnepe alkalmából.

Bővebben...

Baba-mama zenei műhely Laposa Julcsival

laposa 1-2November 22., csütörtök, 17:00, Balassi Intézet

Laposa Julcsi baba-mama zenebölcsije szeretettel várja a gyermekeket szüleikkel, nagyszüleikkel együtt zenés-mozgásos-játékos foglalkozására. A program ideje 40 perc; a foglalkozás során őszi népdalokat, mondókákat tanulunk, a szülők gyermekeikkel együtt mozgásos játékokat játszanak.

Bővebben...

Jelentősebb magyarországi kulturális fesztiválok