Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Kultúra Napja

Január 22., kedd, Balassi Intézet


16:00 – 17:00 Szájról szájra –Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Szalóki Ági          
18:00 – 20:00 Sütemény műhely Valentina Smej-Novakkal

A Magyar Kultúra Napján egy egész délutánt felölelő rendezvénysorozatra invitáljuk az érdeklődőket a Balassi Intézetbe. A program a MÜPA koncertfelvételének vetítésével indul, amelyet új hangtechnikával ellátott mozitermünkben élvezhet a közönség. A magyar világzenei és jazzélet kiválóságainak játékában a népzenei hagyomány mély ismerete, illetve a kísérletező kedv és a többi zenei műfaj iránti nyitottság egyaránt szerepet kapott, és a hölgyek a rájuk jellemző érzékenységgel, vitalitással és humorral kötnek csokrot magyar és bolgár dalokból. Kézről kézre, vagy még inkább: szájról szájra adva őket.


Szájról szájra 10.0
Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Szalóki Ági
gitár: Juhász Gábor
fúvós hangszerek, gadulka, nyckelharpa, bouzouki: Nikola Parov
hegedű, ütőgardon: Pintyő Mester László
nagybőgő: Kovács Zoltán
ütőhangszerek: Dés András

Bognár Szilvia, Herczku Ágnes és Szalóki Ági közös projektje (volt) a Szájról szájra, melyet 2008-ban mutattak be a Művészetek Palotájában, miután az lemezen is megjelent. A produkció sikerének okai közül most csak azt a változatosságot emeljük ki, ami a három énekes markánsan eltérő karakteréből adódik, és közben azt az egységet, amelyet egyfelől a közös éneklés, másfelől a jellegzetes zenei kíséret teremt. A magyar világzenei és jazzélet kiválóságainak játékában a népzenei hagyomány mély ismerete, illetve a kísérletező kedv és a többi zenei műfaj iránti nyitottság egyaránt szerepet kapott, lehetőséget biztosítva ahhoz, hogy a hölgyek a rájuk jellemző érzékenységgel, vitalitással és humorral köthessenek csokrot magyar és bolgár dalokból. Kézről kézre, vagy még inkább: szájról szájra adva őket.
Produkció: MÜPA


A vetítés után a Szlovén Könyvvásárra megjelent „Budapesti édességek” című receptkönyv bemutatója alkalmából Valentina Smej-Novak tart egy rövid bemutatót arról, hogyan készülnek a finomabbnál-finomabb sütemények Közép-Európa egyik cukrászati fővárosában.

A sütés és főzés kultúrája kétség nélkül elválaszthatatlan a nemzeti kultúrától. A kultúra gyakran a legközvetlenebb és legmegfoghatóbb módon a konyhaművészeten keresztül szól hozzánk. Tavaly Magyarország volt a Szlovén Könyvvásár díszvendége. Több fordítás mellett ez alkalomból jelent meg a Magyar Sütemények Könyve, sok gyönyörű fényképpel. Ezen a könyvön keresztül felfedezhetjük a budapesti és magyar hagyományos édességeket, a fantasztikus diós süteményektől, a Dobos és Esterházy tortákon át a harapásnyi, kifinomult desszertekig. Különös figyelemmel írunk a tésztákból készült süteményekről, amelyek történelmi és Kulturális okokból a közép-európai régió legtipikusabb és legegyedibb desszertjeivé váltak.


Január 22-én este 6 órakor a budapesti sütemények és a közép-európai tésztás édességek sajátosságairól beszélgetünk professzor Bogatajjal. Az estét egy sütemény-műhellyel folytatjuk, és megkóstolunk majd egy igazán tipikus desszertet is.

Jelentősebb magyarországi kulturális fesztiválok