Iratkozzon fel hírlevelünkre

Filmklub: Napszállta (2018)

 

 

Szeptember 23., hétfő, 19:00, Balassi Intézet

 Nemes László az egyik legizgalmasabb fiatal magyar rendező, aki mesterművével, a „Saul Fiá”-val rengette meg a nemzetközi közönséget. Szeptemberben új filmjével, a „Napszálltá”-val visszatér a Balassi Intézet havi filmklubjába. A film elnyerte a FIPRESCI-díjat Velencében. 

 

1913-ban járunk, Európa szívében. A fiatal lány, Írisz Budapestre érkezik, ahol munkát keres néhai szülei nagynevű kalapszalonjában. Álmait a szalon tulajdonosa töri meg, amikor visszautasítja, és ezzel a főváros utcáira kényszeríti őt. A fejlődésének és virágzásának csúcsán lévő város ugyanakkor már az első világháború tragédiájának szélén áll. 

 

A „Saul Fiá”-hoz hasonlóan a „Napszállta” is közeli kamerával követi a főszereplőt, melynek hatására a kibontakozó, mélyen személyes drámát sokkal intimebb módon éli meg a néző. A lány története, akinek sorsa bátyja, és ezáltal múltja megtalálásától függ, lassan a 20. század születésének történetévé alakul át. A rendező szavaival: “A világ, amiben ma élünk, nem sokkal különbözik az első világháború előttitől. Teljesen vak a pusztító erőket illetően, melyeket saját maga gerjeszt”. 

A filmet magyar nyelven, szlovén felirattal vetítjük.

 

Jelentősebb magyarországi kulturális fesztiválok