Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar filmklub: Kontroll (Antal Nimród, 2003)

kontroll

 

Október 19., hétfő, 19:00, Magyar Kulturális Intézet

Budapest alatt létezik egy párhuzamos univerzum, a város sötét tudattalan elméje saját törvényeivel és színes egyéniségeivel, akik elvesztették a kapcsolatot a fenti világgal. Az egyikük Bulcsú, a budapesti metró jegyvizsgálója, aki napjait a közönség jegyeinek ellenőrzésével tölti, akik továbbra is kerülik a büntetések fizetését, és olyan szélsőséges kihívásokkal, mint például vágányokon futás egy zakatoló metróval a háta mögött. Bulcsú soha nem megy fel a felszínre. Valamilyen okból kifolyólag ez a földalatti az ő menedéke és egy saját kis világa. Itt találkozhatnak egy sorozatgyilkossal, aki követi az embereket a vonalakon, csalókkal, akik saját szórakozásukra provokálják a jegyellenőröket, rivális ellenőr csapatokkal, a presztízsért vívnak csatákat, és végül ugyanitt megtalálhatják a barátságot és a szeretetet.

 

 

A Kontroll Antal Nimród nagyszerű műve, és megjelenése után azonnal kultuszfilmmé vált. A siker alapja a különböző elemek mesteri és hatékony ötvözése, például a sötét komédia, a thriller, a szürreális horror, a korabeli videoklipek irányzata, és a hetvenes-nyolcvanas évek amerikai filmműfajai hatottak rá. A Kontroll egy nagyon szórakoztató film, ameit nehéz elfelejteni, és eredetisége, hangulata és figyelemre méltó karakterei (és a színészi előadás) miatt sokszori újranézésre csalogat.
A Kontroll sikere ezt követően megnyitotta a kapukat az Egyesült Államokban Antal előtt, aki Los Angelesben született magyar származású szülők gyermekeként, és 1991-ben Budapestre költözött filmművészetet tanulni. Azóta több nagy költségvetésű filmet rendezett, olyan művészekkel együttműködve, mint például Robert Rodriguez, Luke Wilson, Kate Beckinsdale és a Metallica.

Jelentősebb magyarországi kulturális fesztiválok