Iratkozzon fel hírlevelünkre

"Napiskolaépítés a Himalájában" fotókiállítás megnyitója és nyugat-tibeti beszámoló

október 25., kedd, 19:00, Balassi Intézet

 

Kőrösi Csoma Sándor híres utazó és tudós halálának 175. évfordulóját a ljubljanai Balassi Intézet egy különleges program bemutatásával ünnepli meg. Intézetünkben kiállítás nyílik az első tibeti-angol szótárat megalkotó Kőrösi Csoma Sándor zanglai lakhelyét felújító Csoma Szobája Alapítvány képeiből. A képek bemutatják az önkéntesek segítségével megvalósuló projekt állomásait, Irimiás Balázs projektvezető és Gulyás Tibor filmrendező pedig filmvetítéssel egybekötött beszámolót tart a közel tíz éve tartó munka során átélt kalandokról. Vendégünk lesz az alapítvány egyik visszatérő önkéntese is, aki az elmúlt télen látogatta meg a felépült Napiskolát egy befagyott folyón tett életveszélyes túra keretében.

A Csoma Szobája Alapítvány egy non-profit szervezet, amely örökségvédelemmel, fenntartható fejlesztéssel és oktatással foglalkozik, helyi közösségekkel együttműködve a Himalája térségében. A szervezet 2008 óta működik nagy számú önkéntessel. Tevékenységét Zanglában kezdte, egy távoli himalájai faluban, ahol Kőrösi Csoma Sándor megalkotta a az első tibeti-angol szótárat 1823-24-ben.
Az Alapítvány tevékenysége örökségvédelmi projekttel indult, amely lassan átfordult egy fenntartható fejlesztést végző  kezdeményezésbe, és egy valódi szociális vállalkozás lett belőle, amely elősegíti a kultúrák közötti tudás-, tapasztalat és értéktranszfert.

 

 

Iskolaépítés

Az Alapítvány önkéntesei 2011 februárjában jártak először télen a Himalájában. Ebben az időszakban a hágók járhatatlanok, így az egyetlen út a befagyott Zanskar folyó jegén keresztül vezetett. A kemény téli viszonyok miatt az iskolákban téli kényszerszünetet tartanak. Ekkor fogalmazódott meg egy napenergiával működő passzív szolár iskolaépület építésének gondolata, amelyben az üvegházhatást használnák ki, és amely lehetővé tenné a tanítást az iskolában a hosszú téli hónapok alatt. Az Alapítvány azóta két Napiskolát is felépített, egyikben tanári szállás és illemhely is található.


A szervezet nemzetközi önkéntes  csapattal dolgozik, cégektől, magánszemélyektől és közösségi finanszírozás segítségével gyűjt támogatást a világ minden tájáról.


Kőrősi Csoma Sándor

Kőrösi Csoma Sándor 1784-ben – újabb kutatások szerint 1787-ben vagy 1788-ban 1 – született Erdélyben. Tanulmányai során szerez tudomást a magyarok keleti származásáról, és 1819-ben úgy dönt, felkutatja a magyarok rokonait Ázsiában. A Himalájában végül a brit kormány ösztöndíjával Zanglában kezdi el tanulmányozni a tibeti kultúrát, és lesz a tibetológia megalapítója.

 

Partnerek:

 

 Popotniško novinarstvo

JO logo

 

 

Socialna akademija

logo-sak-siv

 

Jelentősebb magyarországi kulturális fesztiválok